Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Tutkimustulokset kertovat, että huoli nuorten velkaantumisesta on aiheellinen. Jotkut joutuvat vaikeuksiin jo alaikäisinä, kun mopolla saatu sakko tai vakuutusmaksu jää maksamatta ja aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän. Kun 15 – 17 -vuotiaan nuoren lasku päätyy ulosottoon, on kyse useimmiten liikkumiseen liittyvistä menoista.

Myös kulutusyhteiskunta tuottaa nuorille paineita. Joillakin on tarve saada ostettua esimerkiksi kallista elektroniikkaa, vaikka siihen ei olisi varaa. Siinä missä ennen piti jättää ostokset tekemättä tai säästää, voi nyt hankkia rahat nopeasti ottamalla heti saatavaa pikalainaa tai ostamalla osamaksulla.

Pikavippejä on jo rajoitettu lainsäädännöllä, ja vuonna 2013 voimaan tullut korkokatto leikkasi pikavippien kuluja. Nuorilla aikuisilla voi silti olla useita päällekkäisiä joustoluottoja ja osamaksuja.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa nuoren aikuisen oman elämän rakentamista, sillä se voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saantia. Pahimmillaan se johtaa jopa syrjäytymiseen työelämästä, kun työpaikkaa ei saa luottotietomerkinnän vuoksi.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.

KKO: Perintäkirjeen hukkuminen on epätodennäköistä

Velan vanheneminen loppuu, kun velallinen saa perintäkirjeen. Joskus riitatilanteissa aiheutuu epäselvyyksiä, kun velallinen väittää, ettei ole saanut perintäkirjettä.

Vertaislainat houkuttelevat sijoittajia

Sijoittajat ovat innostuneet vertaislainoista. Vertaislainojen markkinat alkoivat kasvaa, kun pikavippifirmoille asetettiin korkokatto pari vuotta sitten.

Velkajärjestely ei aina pelasta talousvaikeuksilta

Kun velkoja on kertynyt hallitsematon määrä, velkajärjestelystä on apua. Moni huokaisee helpotuksesta päästyään velkajärjestelyyn.

Miten isoista veloista selviää?

Isojen velkojen syynä taustalla voi olla mielenterveysongelmia, huijareita, pikavippejä ja kaatuneita yrityksiä.

Kuluttajavirasto: Velkojien kanssa voi neuvotella

Jos et pysty maksamaan laskua tai lainan kuukausierää ajallaan, ota yhteys laskun lähettäneeseen yritykseen ja yritä neuvotella uusi maksuaikataulu.

Sheffield alkaa tarjota pikalainoja

Iso-Britannian Sheffieldissä voi elokuusta alkaen saada kaupungin tarjoamaa pikavippiä.

IS: Rikaskin voi elää velkaköyhyydessä

Vaikka tulot olisivat yli 4500 euroa kuussa, voi kaikki mennä velkoihin, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Hyvätuloinenkin voi ajautua tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä velkojen maksuun.

Ostosrahalta uusi lainatuote – Lainankorotus

Ostosrahan nykyiset ja uudet asiakkaat voivat tästä eteenpäin käyttää hyödykseen lainakorotusta. Ostosraha on ensimmäinen palvelu, joka tarjoaa tämänkaltaista mahdollisuutta.

Fellow Finance: vertaislainauksesta parhaat sijoitustuotot

Vertaislainayritys Fellow Finance kertoo, että vertaislaina on erinomainen sijoitusmuoto esimerkiksi säästö- ja määräaikaistileihin verrattuna.

Pikavippiyhtiöitä epäillään rahanpesusta

Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä rahanpesua jutussa, johon liittyy myös Suomessa toimivia pikavippiyhtiöitä.

Maksullinen takaus kiellettiin

Markkinaoikeus on linjannut, että maksullisen takauksen liittäminen pikavippiin on laitonta. Maksullinen takaus nostaa vipin hinnan sallitun enimmäiskoron yli.

Maksuhäiriöitä kertyy nuorille aikuisille

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on edelleen kasvussa, uutisoi Yle.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Miten pikavippilain muutos vaikuttaa?

Kuluttajansuojalaki muuttui kesällä 2013. Sen seurauksena pienten lainojen valikoima näyttää nyt erilaiselta kuin aikaisemmin.

Yle: Pikavippiyritys pääsee luotonantajarekisteriin liian helposti

Noin kolmannekseen luotonantajarekisterissä olevista vippiyrityksistä liittyy taloudellisia epäselvyyksiä. Veroviraston selvityksen mukaan osa pikavippiyrityksistä on itse ulosotossa.

Vivus uudistaa mainontaansa

Pikavippiyritys Vivus uudistaa mainoksiaan ja suuntaa palveluitaan uusille asiakasryhmille. Vivus haluaa tavoittaa erityisesti 30 - 39 -vuotiaat.

Yle: Pienet vipit eivät enää kannata

Pikavippialan lakimuutoksen jälkeen pienet pikavipit eivät enää ole kannattavia, kertoo Yle. Pikavippiyritysten määrän uskotaan laskevan.

HS: Myös eläkeläiset ottavat pikavippejä

Myös eläkeläiset käyttävät kulutusluottoja ja pikavippejä, uutisoi Helsingin Sanomat. Eläkeikäisten maksuhäiriömerkinnät ovat olleet kasvussa viimeisen vuoden aikana.